Tarım alanlarını zararlı etkenlerden korumak ve verimliliği artırmak için kullanılan bir yöntemdir. Zararlı faktörler; güneş ışınları, zararlılar, don gibi etkenlerdir.
Tarımsal örtü grupları da depolama ve sızıntıya karşı kullanılmaktadır.
Bazı tarımsal örtüler: – jüt: halk arasında toprak örtüsü veya malç olarak bilinir. Genellikle siyah renklidir. Güneş ışınlarını emerek yabancı ot kontrolünü ve buharlaşmayı azaltmak için kullanılır.
Silaj örtüsü: Silajı güneş ışınlarından ve çevresel faktörlerden korumak için kullanılır. Hammadde olarak kullanılan plastik ip örgüsü sayesinde mukavemet direnci yüksektir. Silajın bozulmaması için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dokuma branda: Hemen hemen her alanda kullanılan bu örtü çeşidi, tarım alanlarında su kayıplarını önlemek için kullanılmaktadır. Genellikle toplama havuzlarında derin sızmayı önlemek için kullanılır. Tarım ürünlerinin hasat sonrası toprakla temasını engellemek için kullanılır.
Gölgeleme tülü: ışıklanma ihtiyacı az olan bitkiler yetiştirilirken bitkileri güneş ışığından korumak için kullanılan bir gölgeleme yöntemidir. Gölgeleme alanı olduğu için buharlaşmayı da azaltır.